Tadelakt, geschikt voor in de badkamer, douche en keuken?

Tadelakt is een hydraulische (waterafstotende) kalkpleister die je zowel binnen als buiten kunt aanbrengen, van complete badkamer, douche, wasbak, vaas tot keuken. Door zijn waterbestendig, ademend en stootvast karakter is het goed toe te passen in natte ruimtes en is het een uitermate geschikt alternatief voor wandtegels in uw badkamer. Het aanbrengen van Tadelakt is handwerk en dat maakt het arbeidsintensief. Tadelakt bestaat geheel uit natuurlijke producten, is ecologisch afbreekbaar en qua vastheid vergelijkbaar met marmer. Het dient toegepast te worden op een cementgebonden ondergrond. Het onderhoud is afhankelijk van het gebruik. Meer informatie over de juiste ondergrond en het onderhoud vindt u verderop deze pagina.

Tadelakt vindt zijn oorsprong in Marokko en is bekend vanaf de middeleeuwen waar het gebruikt werd voor het waterdicht maken van waterreservoirs voor drinkwater. Later werd tadelakt gebruikt in Marokkaanse Paleizen, Hammams (Turkse stoombaden) en Riad (traditioneel Marokkaans huis met binnentuin). Hedendaags wordt het veel toegepast in badkamers. Tadelakt betekent vrij vertaald ‘inwrijven of inmasseren’. Het inwrijven, ook wel polijsten genoemd, gebeurd met een geslepen half edelsteen. Het polijsten gebeurd met olijfzeep, ook wel zwarte zeep genoemd. Het is nodig om de wand waterafstotend te krijgen. Uiteindelijk krijgt de wand door het polijsten een gladde en glanzende uitstraling. 

Het materiaal 

Van oorsprong wordt de kalk voor tadelakt gewonnen in een gebied vlak bij Marrakech. Door de zeldzame geologische eigenschappen van die plek heeft de kalk een speciale samenstelling van mineralen. Na winning wordt de kalk meerdere malen gebrand en gedoofd met water en resulteert het in kalk van hoge dichtheid. Doordat de gebrande kalk maar een korte tijd houdbaar is wordt tegenwoordig ook van kalk met een andere oorsprong tadelakt gemaakt.

Van nature is Marokkaanse tadelakt waterafstotend. Na het bewerken tijdens het droogprocces van het oppervlak met stenen resulteert dit in een zeer waterdicht materiaal, dat toch ademt. Door de hoge pH waarde is het tevens ook resistent tegen schimmel en bacteriën.

In tegenstelling tot andere sierpleisters is tadelakt geen standaard afwerking die er altijd hetzelfde uitziet. Het materiaal komt voor in verschillende kwaliteiten en de ondergrond is ook erg belangrijk voor het resultaat. Na verwerking heeft het een rustiek golvend uiterlijk. De ruimten lijken als met hand uit klei gevormd te zijn. 

Tierrafino Stone Tadelakt is beschikbaar in 8 basiskleuren; dover wit, delphi wit, romeins oker, nassau oranje, djenné rood, ayers rock, iquitos groen en gomera grijs. Door deze onderling te mengen of kleurpigmenten aan de basis delphi-wit kleur toe te voegen is het mogelijk om nieuwe tinten te maken en zodoende zijn de mogelijkheden in kleur eindeloos. 

Het komt voor dat tadelakt aangeboden wordt wat in feite een imitatie product blijkt te zijn. Er is dan sprake dat er tadelakt aangeboden wordt als originele tadelakt maar in feite betoncire of marmerino is. Deze hebben een totaal ander verwerkingsproces. Originele tadelakt is arbeidsintensiever omdat het met een half-edelsteen wordt gepolijst, wat duidelijk is terug te zien in het eindresultaat. Er zijn 3 kenmerken waar je echte tadelakt aan kunt herkennen: 
- originele tadelakt bestaat minimaal uit een halve centimeter materiaal (dus geen verf);
- testen door te bevochten, als er sprake is van originele tadelakt krijg je direct naar het bevochten krakelee te zien;
- de prijs: doordat originele tadelakt arbeidsintensiever is dan betoncire, tadelaktverf en marmerino ligt de prijs van originele tadelakt hoger dan de "imitatie" varianten. 

Aanbrengen van tadelakt

Tadelakt wordt verwerkt in een dikte van ca 5 mm en wordt na droging erg hard. Hierdoor is het erg gevoelig voor krimp en trekspanningen die in de achterliggende constructie plaatsvinden. Daarom stelt tadelakt erg strenge eisen aan de ondergrond. Het aanbrengen van tadelakt is door het inwrijven/polijsten een arbeidsintensief proces wat veel geduld vergt. De kunst bij tadelakt is om niet te lang door te blijven gaan met inwrijven en op het juiste moment te stoppen. Bent u van plan het zelf te doen dan bieden wij een tweedaagse workshop aan waarbij u alle stappen van het aanbrengen van tadelakt doorloopt.   

Ondergrond

Tadelakt dient aangebracht te worden op een stabiele, stofvrije ondergrond. De beste ondergronden zijn mineraal zoals metselwerk, beton, porisosteen en ook Ytong(kalkzandsteenblokken). Mdf en gipsplaat zijn niet geschikt als ondergrond omdat deze ondergrond niet waterafstotend is en dat is juist wel belangrijk. Aandachtspunten voor tadelakt zijn altijd doorvoering van leidingwerk en aansluitingen op andere materialen. Op deze plekken is het mogelijk dat water achter het tadelakt dringt en schade veroorzaakt. 

Onderhoud van tadelakt 

Het onderhoud is afhankelijk van het gebruik. Intensief gebruik vereist ook intensiever onderhoud. Indien u tadelakt toepast in uw badkamer of douche geldt dat door continue waterbelasting en belasting door chemicaliën die in shampoos en dergelijke zitten, de olijfzeep waarmee de tadelakt bewerkt is min of meer uitspoelt. Het inzepen met olijfzeep voedt en reinigt de muur en zorgt er voor dat tadelakt waterafstotend is. Om deze functies te behouden dient tadelakt regelmatig opnieuw ingezeept te worden. Net als een tegel in de badkamer vergt tadelakt onderhoud. Zo krijg je bij het niet onderhouden aanslag op de muren van menselijk huidsmeer en dergelijke. Geadviseerd wordt om een mengsel van afgedunde olijfzeep in de badkamer op te slaan in een leuk decoratief potje en een keer per week/maand de wanden te reinigen. Zo onderhoud en reinig je tegelijk en worden de tadelakt wanden er op den duur alleen maar mooier van. De olijfzeep is verkrijgbaar in onze webshop

Toepasbaarheid

Tadelakt is uitermate geschikt voor: 

Tadelakt badkamer

Complete badkamer

Tadelakt is een uitermate geschikt alternatief voor wandtegels in uw badkamer of wc ruimte. Er zijn geen voegen meer wat de wand(en) ten eerste optisch gezien heel rustig maakt. Tadelakt is zeer geschikt om te combineren met leemfinish. 

tadelakt wastafel wasbak

Wastafelmeubel

Het hele meubel van tadelakt zorgt voor een prachtig geheel. Een muurtje opmetselen en verwerken met tadelakt. Het tadelaktmeubel kan goed gecombineerd worden met houd voor een nog natuurlijkere uitstraling.

tadelakt wasbak wastafel

Wasbak 

U kunt er ook voor kiezen om tadelakt wastafelkommen te combineren met een houten onderstel. Een tadelakt wastafelkom kan in principe in iedere vorm gemaakt worden en is daarom toepasbaar in iedere stijl. Tevens is het voordeel van tadelakt dat het bijna in iedere kleur te maken valt waardoor een perfecte combinatie met het onderstel mogelijk is.

tadelakt badkamer douche

Douche

Het is ook goed mogelijk om tadelakt op bepaalde plekken in de badkamer toe te passen in combinatie met bijvoorbeeld leemfinish. Tadelakt is dan uiterst geschikt om toe te passen op plaatsen als de doucheruimte, de wand achter het wandmeubel of bijvoorbeeld het toiletreservoir. 

tadelakt-keuken

Keuken

In de keuken is tadelakt geschikt om toe te passen als achterwand. Het geeft een rustige uitstraling omdat het een geheel is en er geen voegen zijn. 

tadelakt buiten

Buiten

Tadelakt is waterbestendig en daarom ook toepasbaar buiten, mits dat het goed afwatert en onder een soort van overkapping valt. 

Offerte / Workshop

U kunt altijd een vrijblijvende offerte aanvragen of als u zelf aan de slag wilt gaan met tadelakt, volg dan een workshop/cursus om het product en de techniek eigen te maken. 

OVER ONS

Wandstyling.com is een verwerker van ecologische materialen. Duurzaamheid gecombineerd met comfort en uitstraling maakt dat er unieke projecten tot stand komen. Naast het verwerken van ecologische materialen, delen wij graag onze kennis middels workshops. Tevens begeleiden en delen we onze vakkennis en ervaring aan particulieren die zelf willen bouwen met ecologische materialen.

CONTACT

Wandstyling.com
Jasmijnlaan 4
4328 KR  Burgh Haamstede
06-22528070 / 06-51244359
info@wandstyling.com

>naar de contactpagina