Wat is leem, leemstuc, leemfinish, duro, leemverf en listro?

Leem is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit zand, klei en silt. Leemstuc ofwel basisleem is de basislaag leem die aangebracht wordt. Leemfinish, duro, leemverf: I-Paint / T-Paint en Listro zijn afwerkingsmogelijkheden die je kunt aanbrengen over de basislaag leemstuc.

Leem is herbruikbaar, gezond, allergie werend, vrij van giftige stoffen, temperatuur- en vochtregulerend en ecologisch verantwoord. Leem werd 10.000 jaar geleden al toegepast als bouwmateriaal. Op een gegeven moment heeft het gebruik van cement het gebruik van leem in grote delen van Europa verdrongen, maar sinds 10 jaar is leem weer bezig aan een opmars in de bouwwereld. 

Leem heeft van nature de volgende eigenschappen:
- het werkt vochtregulerend: het neemt vocht uit de ruimte of de omgeving op en staat dit weer af wanneer de vochtigheidsgraad in de ruimte of de omgeving daalt;
- het werkt warmteregulerend: het slaat warmte uit de ruimte of de omgeving op en staat dit weer af wanneer de temperatuur in de ruimte of de omgeving daalt;
- Leem is antistatisch en schimmelwerend. Daardoor bevordert het een gezond en evenwichtig binnenklimaat;
- het is damp-open, met andere woorden het 'ademt';
- het is brandwerend;
- het werkt geluiddempend. 

Stappenplan Leemstuc

1. zorgen voor geschikte ondergrond 
2. basisleem (leemstuc) laag aanbrengen: basisleem kun je gebruiken als 1) ondergrond en daarover leemfinish of 2) direct als afwerking, waarbij je gebonden bent aan de kleur van de basisleem. 
3. verschillende leemafwerking over de basisleem (optioneel):
    a) leemfinish
    b) leempleister (Duro)
    c) leemverf (T-paint, I-paint)
    d) leemglansstuc (Listro)

1. Ondergrond

De ondergrond van de basisleem (leemstuc) moet droog, schoon, stevig en ruw zijn. Baksteen, gipsplaten, gipsvezel- en houtvezelplaten, kalkzandsteen, steengaas en riet zijn goede ondergronden voor leemstuc. 

2. Basisleem

Leemstuc bestaat uit drie hoofdbestanddelen: zand, leem en water. Verder worden er nog enkele toeslagstoffen toegevoegd, afhankelijk van het verwachte eindresultaat. Als toeslagstoffen worden onder andere stro, hennephout, papiercellulose, wei- of weipoeder en zaagsel gebruikt. 

Verwerking

De basislaag leemstuc kan per centimeter dikte worden aangebracht. Na het aanbrengen van een centimeter moet het drogen voordat de volgende laag kan worden aangebracht. De basislaag kan zo dik worden gemaakt als gewenst is; een goede standaarddikte is 2 cm. Vervolgens kan de leemstuc op verschillende manieren afgewerkt worden.   

Basisleem is breed toepasbaar, zowel als basis ondergrond als afwerking. Het is dus niet perse nodig om basisleem af te werken met leemfinish. Als je kiest voor basisleem als afwerking dan ben je wel gebonden aan de kleur van basisleem. 

3. Leemafwerking

Indien er gekozen wordt voor een andere kleur en uitstraling wordt de laag basisleem nog afgewerkt. Er zijn verschillende vormen van afwerken wat veel mogelijkheden biedt qua uitstraling. Van natuurlijk tot strak. 
 

Leemfinish

Leemfinish bestaat uit zand en klei en is leverbaar in verschillende kleuren. Tierrafino Finish is 100% natuurlijk, het bevat geen chemische toevoegingen of kleurpigmenten. Finish is vocht-en warmteregulerend, koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast geeft het een zachte sfeer en klank aan de ruimte.
 
- Tierrafino Finish is er in 8 zachte aardekleuren: Dover wit, Delphi wit, Romeins oker, Djenné rood, Nassau oranje, Ayers Rock, Iquitos groen en Gomera grijs. 
- Door verschillende materialen toe te voegen aan de leemfinish zijn decoratieve effecten mogelijk.

kleuren-leem-finish

afbeelding-effecten-leem-finish

kleuren-leem-finish-2

afbeelding-effecten-leem

Leempleister (Duro)

Duro is een dunnere en iets hardere stuclaag dan de andere afwerkingsmogelijkheden. Het is uiterst geschikt voor een frisse en strakke uitstraling. Het geeft een licht glinsterend effect. Voor Duro gelden dezelfde kleuren en effecten als finish, zoals hierboven weergegeven. 

Leemverf (T-paint & I-Paint) 

Leemverf is in verschillende kleuren verkrijgbaar en is net als leemfinish dampdoorlatend en vochtregulerend, waardoor het bijdraagt aan een goed binnenklimaat. T-Paint en I-Paint kunnen zowel op muren als plafonds verwerkt worden. Voor T-Paint en I-Paint gelden dezelfde kleuren als bovenstaand afgebeeld. Bij leemverf worden geen effecten toegevoegd. 
 

Glanspleister (Listro) 

Leemglansstuc Listro is bij uitstek geschikt voor de badkamer en keuken. Glansleem is een ademende, waterafstotende en stootvaste stuclaag. Het polijsten van de stuclaag met was maakt het oppervlak glad en glanzend. Het kan zowel op muren als plafonds toegepast worden. Het glanzende effect ontstaat doordat de natuurlijke leem vermengd is met plantaardige was. Voor Listro gelden dezelfde kleuren als bovenstaand afgebeeld. Bij Listro worden geen effecten toegevoegd. 
 

Toepasbaarheid

Leemstuc is uitermate geschikt voor: 

Leemstuc badkamer

Badkamer

Leemstuc is in de badkamer, door de goede vochtregulerende eigenschappen, geschikt buiten de natte zones. Deze kunnen met tadelakt afgewerkt worden.

Leemstuc woonkamerWoonruimtes

Leemstuc, in iedere vorm van afwerking, is uitermate geschikt voor woonruimtes. Het zorgt voor een goede akoestiek, fijn en gezond binnenklimaat.

leem-finish

Kantoorruimte

Leemstuc is zeer geschikt voor kantoren en bedrijfsruimten. Met name Duro biedt een prachtige oplossing waarbij een prettige en toch zakelijke atmosfeer gecreëerd wordt. 

Leemstuc keukenKeuken

Leemstuc is zeer geschikt om toe te passen in de keuken. Het kan mooi gecombineerd worden met een tadelakt achterwand voor een strakke uitstraling.

Gerealiseerde projecten

Bent u geïnteresseerd naar de gerealiseerde projecten, bekijk dan diverse foto's die u een indruk geven hoe leem toegepast kan worden! 

Offerte / Workshop leemstuc

U kunt altijd een vrijblijvende offerte aanvragen of als u zelf aan de slag wilt gaan met leem, volg dan een workshop/cursus om het product en de techniek eigen te maken.

OVER ONS

Wandstyling.com is een verwerker van ecologische materialen. Duurzaamheid gecombineerd met comfort en uitstraling maakt dat er unieke projecten tot stand komen. Naast het verwerken van ecologische materialen, delen wij graag onze kennis middels workshops. Tevens begeleiden en delen we onze vakkennis en ervaring aan particulieren die zelf willen bouwen met ecologische materialen.

CONTACT

Wandstyling.com
Jasmijnlaan 4
4328 KR  Burgh Haamstede
06-2252807006-51244359
info@wandstyling.com

>naar de contactpagina