Kalkhennep, isolatie en overige mogelijkheden met kalkhennep

Ten eerste dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen kalkhennep als isolatiemateriaal en kalkhennep als pleisterwerk. Deze twee kunnen los van elkaar in het geval van een bestaande woning (kalkhennep stucwerk) als samen bij nieuwbouw (kalkhennep als isolatiemateriaal en kalkhennep als stucwerk voor de afwerking). 

Kalkhennep is een mengsel van water, kalk en hennepscheven. Als bouwmateriaal is het in sommige landen (o.a. Frankrijk en Engeland) al een volwaardige bouwmethode die op grote schaal wordt toegepast en dat is gezien de eigenschappen en voordelen geen verassing. In Nederland staat kalkhennep als het ware nog in de kinderschoenen en komen de eerste projecten op gang. Wandstyling.com verwacht dat kalkhennep in de toekomst een steeds belangrijkere en veelvoorkomende rol gaat spelen binnen de bouwwereld in Nederland. Ten eerste omdat hennep een van de snelst groeiende gewassen is. In 100 tot 120 dagen groeit hennep tot bijna 4 meter hoogte. Ten tweede is hennep al goed voor het milieu voor het ingezet wordt als bouwmateriaal. Hennep zuivert namelijk de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei en doordat hennep zo snel groeit is onkruidbestrijding niet nodig. Ten derde omdat het als zijnde isolatiemateriaal en stucspleister veel voordelen oplevert zoals een zeer sterke isolatiewaarde met een forse energieverlaging tot gevolg. Tot slot verwacht Wandstyling.com dat het aantal projecten waarbij gewerkt wordt met kalkhennep als bouwmateriaal snel zal stijgen omdat het bouwen met kalkhennep vrij eenvoudig is. Mensen kunnen bij de bouw met kalkhennep veel zelf doen. 

Voordelen van kalkhennep

- volledig ecologisch en recyclebaar materiaal;
- kalkhennep bezit een uiterst laag gehalte aan 'embodied energy'. Dit betekent dat er weinig energie nodig is om het product te maken en toe te passen. 
- hennep zuivert de lucht door tijdens de groei grote hoeveelheden CO2 op te nemen. Er wordt tijdens de groei zelfs meer CO2 opgenomen dan dat er uitgesloten wordt bij het teel- en bouwproces. 
- kalkhennep is damp-open en vochtregulerend wat zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat;
- kalkhennep bezit een hoge thermische capaciteit en hoge geluidsisolatiewaardes;
- kalkhennep brandt niet, rot niet en is schimmelwerend;
- kalkhennep is eenvoudig te verwerken. 

Afwerking

Bij het bouwen met kalkhennep zijn er verschillende afwerkingsmogelijkheden. Zo kan er gekozen worden voor kalkhenneppleister, kalkpleister en leem. Al deze vormen van afwerking zijn damp-open en vochtregulerend. 

Offerte

U kunt altijd een vrijblijvende offerte aanvragen of een bezoek brengen aan onze showroom in Burgh Haamstede (Zeeland) om de mogelijkheden van kalkhennep te bespreken.

OVER ONS

Wandstyling.com is een verwerker van ecologische materialen. Duurzaamheid gecombineerd met comfort en uitstraling maakt dat er unieke projecten tot stand komen. Naast het verwerken van ecologische materialen, delen wij graag onze kennis middels workshops. Tevens begeleiden en delen we onze vakkennis en ervaring aan particulieren die zelf willen bouwen met ecologische materialen.

CONTACT

Wandstyling.com
Jasmijnlaan 4
4328 KR  Burgh Haamstede
06-2252807006-51244359
info@wandstyling.com

>naar de contactpagina